maandag 27 juni 2016

Naar Santo Domingo de la Calzada

Van Nagera naar Santo Domingo de la Calzada (21 km)
Zondag 12 juni 2016

De volgende ochtend zoals gewoonlijk weer om 7 uur op stap. Bij het verlaten van Najera zag ik Jean-François foto's aan het maken. Hij zou wat later vertrekken want hij moest nog ontbijten. De weg liep door een lichtgolvend akkerbouwgebied. Voor me uit liepen een man en vrouw zonder rugzak. Veel mensen lieten hun rugzak namelijk door speciale vervoersbedrijfjes van de ene naar de andere plaats vervoeren. Dat loopt natuurlijk wel een stuk lichter.

Langs de weg hier elke km een afstandspaal waarop te zien was hoe ver het nog naar Santiago is. In dit geval dus nog 580 km. Op veel palen was het afstandsbordje echter verdwenen. Kennelijk zijn deze erg gewild bij de jongere pelgrims.

Na een kleine 6 km aangekomen bij Azofra, een boerendorpje. Bij het begin van het dorp waren mensen aan het werk op het land. Op onderstaande foto is goed te zien op welke bijzondere wijze het water naar het land word getransporteerd.


In Azofra ontbeten. Er zaten al verschillende pelgrims te eten in het dorpscafe, waaronder de Amerikaanse Molly. We wisselden onze wandelervaringen van de laatste dagen uit en besloten samen verder te gaan. 

Na 2 uur licht klimmen kwamen we aan bij de nieuwbouwwijk Ciriñuela en het vlak daarbij gelegen oude vervallen dorpje Cirueña. We deden het rustig aan want Molly had problemen met haar voeten. Op de foto het landschap voor Ciriñuela en Cirueña.

Langzaam maar zeker naderden we Santo Domingo de la Calzada. Daar scheiden onze wegen weer. Molly vond onderdak in de gemeentelijke herberg en ik vond een goedkoop pension naast een bar-restaurant.

De belangrijkste bezienswaardigheid in het stadje is de Romaans-Gotische kathedraal die echter niet vrij toegankelijk is. Bijzonder is dat de toren er helemaal los van staat.

Een doorkijkje op de alleenstaande toren.

De achterzijde van de kathedraal 

Een beeld in een nis bij de kathedraal, waarvan ik aanneem dat het St. Jacobus is!?

Het gemeentehuis (Ayuntamiento) aan de Plaxa de España, achter de kathedraal gelegen.

Op zoek naar een restaurantje kwam ik die avond Jean-François weer tegen. Hij adviseerde me het restaurantje waar hij zojuist had gegeten. Dat bleek een goede keus. Een pelgrimsmenu (3 gangen) met gratis wijn voor 11 euro. We spraken af om de volgende dag samen uit eten te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten